Om felleski

Felleski er nordmenns nye favoritt og har helt klart kommet for å bli! I en artikkel av Dagens Næringsliv kunne noen produsenter melde om at felleski sto for 90 % av salget deres i Norge.

Sammenlignet med vanlige smørefrie ski som har en ruglete underside har felleski en fiberfell på undersiden av skien i den tradisjonelle smøresonen til vanlige ski. Smørefrie ski har ofte vært kjent for å ha dårligere glid og ikke godt nok feste når det trengs. Dette er ikke saken med felleski. Fellen på undersiden ligner på hårene på en pels, hvor hårene ligger i samme retning. Det vil si at når skien sklir fremover er det med retningen av hårene hvilket gir glid og når skien sklir bakover reises hårene og gir feste i snøen.

 

Valg av felleski

Når du velger felleski er det viktig at du er ærlig om høyde, vekt og ferdigheter i form av bl.a. fraspark, da dette vil ha direkte utslag på hvordan opplevelsen i skisporet blir. Det har noe med stivheten i skien å gjøre, hvis du får en for stiv ski vil du ikke få tilstrekkelig med feste og hvis du får en for myk ski vil du ikke få tilstrekkelig med glid. Det gjelder altså å finne den perfekte skien for akkurat deg. Felleski, som vanlige ski, kommer i forskjellige utgaver med forskjellig pris og egenskap. Noen er turski beregnet for vanlige skigåere og andre er proffere varianter for treningsløpere og viderekommende skigåere. Her gjelder det også å velge riktig variant for ditt behov.

Flere felleski kommer også med flyttbare bindinger. Bindingene til Rossignol som vi leverer kommer med denne muligheten. Det gjør at selvom du skulle gå opp eller ned noen kilo kan du justere for dette ved å flytte bindingen frem- eller bakover. Rossignol sine bindinger gjør det mulig å flytte den tre hakk fremover og tre hakk bakover

F.eks: Flytter du bindingen 1 hakk fremover får du 5 kilo mer trykk, flytter du den 3 hakk vil trykket ned øke med 15 kilo. Altså kan du miste 15 kilo kroppsvekt, flytte bindingene frem og fortsatt oppleve like godt feste. Skulle du i motsatt tilfelle legge på deg 15 kilo, kan du flytte bindingene 3 hakk bakover, og ha like god glid.

 

Vedlikehold av felleski

Felleski er lette å ta i bruk for hver gang, da man ikke behøver å smøre de, likevel behøver også felleski vedlikehold for at du skal få det meste ut av de. Det vil også bidra til økt levetid.

Rens av fell                                               

Etterhvert vil det samle seg en del rusk, skismøring og annen forurensning fra skisporet. Vi anbefaler å bruke en spesialrens for felleski. Ha rensen på et stykke rent papir og dra den forfra og bakover. Rens for vanlige ski skal ikke brukes, da den er veldig sterk og kan føre til at fellen løsner fra skien. Hvor hyppig du behøver å rense kommer an på bruk og føre. Er det varmt ute vil det feste seg mer klister fra skisporet i fellen.

Impregnering av fell

Impregnering hjelper fellen å holde seg ren. Både når skien er ny og etter hver rens bør den impregneres, da tar det lengre tid før den må renses igjen. 

Gliding

På lik linje med vanlige ski, må også felleski glides i glide-sonen. Dette gjøres på samme måte som på vanlige ski.

Bytte av fell

Når tiden for å bytte fell har kommet har de fleste skimerkene har flere feller å velge mellom, fra de rimeligste variantene i kunstfiber til de dyreste i ren mohair. De rimelige variantene er ofte mer slitesterke, og holder lengre. Likevel vil bruk og føre ha mest å si for levetiden på fellen, som bør holde 80 til 100 mil. Vedlikehold vil også være en faktor som endrer fellens levetid

Fellene kommer i ulike størrelser både i forhold til dekkende areal og lengde på "hårene" sørg for at du velger riktig. Vi kan også være behjelpelige med å skifte fellen for deg i vår butikk.

 

Hvem passer felleski for?

Vi mener, og det er vår erfaring, at felleski passer for de aller fleste skigåere. Alt fra nybegynnere og vanlige turgåere til drevne skiløpere med lang erfaring. Det disse har til felles er at de ønsker en ski som gjør det litt lettere å komme seg ut i løypene uten å måtte bruke tid på smøring. Spesielt praktisk er det for de som har liten eller ingen erfaring med smøring av ski og som ofte får turene ødelagt av dårlig smurte ski. 

Lurer du på om felleski kan være noe for deg, eller ønsker du å vite mer, er du velkommen til å ta kontakt med oss for god veiledning.