Rask og effektiv trening

I en hektisk hverdag er det effektive økter, som kan gjennomføres på kort tid, det folk ønsker. Kvalitet over kvantitet er en sann klisjé. Trening som får kroppen i bedre slag, trenger ikke ta all verdens av tid, men kan fint gjøres på kun halvtimen, dersom en velger riktig treningsform og intensitet. Her kommer en liten innføring:

 

Intensitetsstyring

For at utholdenhet og form skal forbedres, er hjertet avhengig av å pulsere på en viss prosent av makspuls. Trening på rundt 90% av makspuls er svært effektivt. For mannen i gata er det ikke så lett å forholde seg til makspuls, prosent og tall, men det er heller ikke nødvendig. Å trene på følelse er en fin måte å styre økta på rett vei, samtidig som en blir bedre kjent med eget maskineri. Tren med såpass intensitet at det gjør litt vondt, men hold deg unna syra. Da vil formen komme snikende fortere enn du aner.

 

Intervalltrening

Måten å gjennomføre disse høyintensivøktene på, er flere. Et godt og kjent eksempel er intervalltrening. Intervaller vil si at du veksler mellom arbeid og pause. Ved å skille når du har rolig trening/lav intensitet og hardere trening, vil ofte minuttene med høyere tempo være av bedre kvalitet, nettopp fordi du har mer ork til å presse litt ekstra på. En god intervalløkt er 4 * 4 minutter, med 1 minutt pause mellom dragene. Husk å sett av bittelitt tid til en rolig oppvarming og nedkjøring etter dragene.

 

Restitusjon

Økter som foregår i høyere intensitet, er avhengig av god restitusjon i etterkant, selv om tiden på økta ikke nødvendigvis trenger å være så lang. Det er tross alt i restitusjonsfasen oppbygning av kroppen skjer – der kroppen bygger seg sterkere. Dette betyr at hyppighet og varighet på øktene ikke trenger å være så ofte og lange, da hardtrening krever lenger restitusjonstid.

 

Vi håper dette gjorde deg litt klokere rundt eget treningsarbeid.

 


Legg igjen en kommentar

Vennligst legg merke til at alle kommentarer må godkjennes før de publiseres