Felleski for jenter

Snakkes det om den typiske birkenløperen, mosjonisten som trener over gjennomsnittet mye, løper til jobben og er ute på ski så raskt skuteren på skisporet.no har en minste lille bevegelse, er det ofte en mann som dukker opp i hodene våre. Hvorfor er det slik? Skiløypene er da like mye for oss jentene? Og birken har også en kvinneklasse, selvfølgelig.

Er det typisk oss jenter å søke kun de arenaene vi føler oss hjemme på? De arenaene som er «skapt» for oss, som vi føler oss trygge på, har øvd på og ikke gir oss noen utfordringer eller hindringer på veien. Det er godt å finne treningsformer der alle står på samme nivå, der ingen er bedre enn andre og heller ingenting blir sett på som feil eller galt. Men, det er vel så viktig å tørre og teste ut nye ting. I et liv uten prøvelser, vil det heller ikke forekomme utvikling. I et liv uten prøvelser, vil vi også gå glipp av en hel del vi aldri ville vært foruten.

Følelse av mestring, den såkalte mestringsfølelsen, er en favoritt for vår mentale helse. Ved å jevnlig kjenne på denne følelsen, vil selvtilliten bygge seg sakte men sikkert oppover. Og med bedre selvtillit, kommer bedre selvfølelse. Mest sannsynlig, vil de fleste være enige om at en god selvfølelse kan være en slags oppskrift på et godt liv. Å kjenne seg komfortabel i eget skinn, være stolt av seg selv. Det er tross alt vårt eget hode vi skal leve inni resten av vårt liv. Så visst er det en god investering å ta vare på vår mentale helse.

Så hvordan bygge opp denne selvtilliten? Den kommer ikke bare av seg selv. Bruk et par minutter til å tenke igjennom spørsmålet; når har du kjent på følelsen av mestring? Er det på slutten av alle hverdager som går på autopilot, der rutiner og faste arbeidsoppgaver gjennomføres med glans, men ikke lenger sees på som store bragder i en hektisk hverdag? Eller er det de gangene komfortsonen utfordres, og vi kommer ut av situasjonen med stolt holdning uavhengig av om vi feilet eller ikke. Misforstå dette rett; selvfølgelig skal vi være stolte over den vi er i den rutinepregede hverdagen, men den sterkeste mestringsfølelsen kommer gjerne etter utfordringer og i situasjoner vi ikke helt hadde kontroll over på forhånd.

For å skjære alle over samme kam; vi jenter er redd for å ikke være best. Vi vil helst være flinke i det vi driver med, hele tiden. Dette fenomenet kan sees for eksempel i idretten, der jentene faller fra i ungdomstiden, mye mer enn hva gutta gjør. Mye av grunnen til dette kan være at vi ikke føler oss flinke eller gode nok. Dette er utrolig synd, for det er nemlig ikke noe som heter «flink nok» eller «god nok». Vi vil vise styrke på feltet vi oppholder oss i, men det er viktig å huske på at styrke er ikke bare prestasjon.

Å vise styrke kan gjøres på ufattelig mange måter. Dessverre forbindes styrke ofte med nettopp prestasjon og dyktighet, men; styrke er mer enn som så. Styrke er mot til å tørre og feile. Styrke er å finne seg i at vi ikke alltid er best. Styrke er å heie på andre. Styrke er trygghet i seg selv. 

Kanskje finner du styrke ute i skisporet? Få på deg noen friske treningsklær, spenn på deg felleskiene og nyt turen.

 

Hilsen sterke jenter for

Kajakk og fritid AS


Legg igjen en kommentar

Vennligst legg merke til at alle kommentarer må godkjennes før de publiseres